Blog #0: Zelfmanagement; wat is dat eigenlijk?

In het kort

Zelfmanagement is het vermogen om leidend te zijn in eigen gedrag op een wijze die aansluit bij wat jij belangrijk vindt. Het stelt je in staat om nieuwe of betere uitkomsten te realiseren.


Ik zou graag gelukkiger zijn, beter in mijn vel zitten, zingevingsvraagstukken oplossen en gezond en vitaal zijn. Daarnaast wil ik goede banden onderhouden met mijn familie en vrienden, met plezier naar mijn werk gaan en goed presteren op het sportveld. Bovendien vind ik het belangrijk dat anderen me aardig vinden, ik er goed uitzie en dat ik vriendelijk, geduldig en geïnteresseerd ben tegenover anderen. Tot slot wil ik … en ga zo maar door.

De realiteit is dat ik op bijna al deze gebieden aan het worstelen ben. Ik steek bijvoorbeeld veel energie in het onderhouden van goede banden met mijn familie en vrienden en tegelijkertijd merk ik dat ik niet altijd een goede broer, zoon of vriend ben. Ik ben zeker niet altijd gelukkig, zit niet altijd goed in mijn veel en heb best wel wat zingevingsvraagstukken. Ik geloof dat ik vriendelijk en geduldig ben. Aan de andere kant … als ik er nu goed over nadenk, zijn er genoeg momenten dat het me niet lukt om vriendelijk te zijn en kan ik behoorlijk ongeduldig zijn.

De uitdaging die ik heb, is om, zoals Ben Tiggelaar het al eens zei, de moeilijkste persoon ter wereld te managen: ikzelf. Om meer grip te krijgen op al deze bovengenoemde gebieden kan ik dus wel wat meer zelfmanagement gebruiken. Dat houdt in dat ik weet wat ik leuk vind, waar ik van houd en ook vooral waar ik een hekel aan heb, ik hierin de juiste keuzes maak én dat ik hier effectief invulling aan geef. Simpeler gezegd, weet ik welke uitkomsten ik wél wil (vriendelijk zijn bijvoorbeeld) en welke uitkomsten ik niet wil (onvriendelijk zijn) en slaag ik erin om de gewenste uitkomsten te behalen. In de kern vraagt dit altijd om gedragsverandering. Door in dezelfde situatie ander gedrag uit te voeren, ontstaan er nieuwe uitkomsten die (hopelijk) beter zijn dan voorheen.

“Het leren om een onderscheid te maken tussen wat belangrijk is in het leven en wat niet, hoe ik daarin de juiste keuzes kan maken en dat dan óók daadwerkelijk doen, dat is waar deze blog over gaat.”

Dat klinkt misschien eenvoudig, maar wat mij steeds duidelijker word, is dat ik het managen van mezelf bijzonder ingewikkeld vind. Ik heb een bachelor Psychologie gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam, een master Gedragsverandering aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, meerdere trainingen gevolgd, de afgelopen twee jaar lang intensief geleerd over dit onderwerp en nog stééds vind ik het moeilijk. Ligt dat aan mijzelf? Bak ik er gewoon niets van? Of is het menselijk om dit moeilijk te vinden? Het zou ook kunnen dat ik pech heb gehad met mijn opvoeding en dat ik gewoon mijn omgeving de schuld moet geven …

Het leren om een onderscheid te maken tussen wat belangrijk is in het leven en wat niet, hoe ik daarin de juiste keuzes kan maken en dat dan ook daadwerkelijk dóen, dat is waar deze blog over gaat. Dat kan bij elke stap misgaan. Van een deel van ons gedrag weten we niet dat het ons schaadt (altijd gelijk willen hebben, schijnt ons geluk bijvoorbeeld flink te schaden). Als we het wel doorhebben, weten we vaak niet de juiste afwegingen te maken (als ongeveer elk eten ongezond is, wat kan ik dan wel eten?) en zelfs als we wel de juiste afwegingen weten te maken, doen we het vaak niet (ik heb een super mooie mindfulness-app die ik zelden tot nooit gebruik).

Wil jij meer zelfmanagement ontwikkelen?

Bekijk ons cursusaanbod

Op de hoogte blijven?

Houd jij meer van afbeeldingen?

Bekijk het visuele overzicht
2019-02-04T13:55:20+00:00

Plaats een reactie