Dat het lastig is om (blijvend) van gedrag te veranderen, is ondertussen wel duidelijk. We hebben allemaal regelmatig mooie voornemens en vallen net zo vaak weer terug in hetzelfde gedrag. Een groot aantal zelfhulpboeken en (online) trainingen tracht ons te helpen. Het grote en diverse aanbod maakt het helaas lastig om in te schatten wat er voor ons persoonlijk werkt in een soms erg specifieke situatie. Daar komt bij dat het ons misschien lukt om op één gebied in ons leven van gedrag te veranderen, maar hoe zit het daarna met al die andere gebieden? Als we in elk verandertraject zoveel energie moeten stoppen, kunnen we het net zo goed opgeven …

Wij van de Balm academie geloven dat het vermogen om van gedrag te veranderen een generieke vaardigheid is. Een vaardigheid die ingezet kan worden om vaker naar de sportschool te gaan, geduldiger te zijn tegenover een collega, elke maandagochtend een planning te maken of minder afhankelijk te zijn van een smartphone. Een vaardigheid die elk individu kan aanleren, waardoor je niet alleen veranderingen in het hier en nu kan realiseren, maar ook toegerust bent voor de toekomst. We baseren ons daarbij op de meest recente bevindingen in de evolutionaire psychologie, een relatief nieuwe stroming die goede handvatten en inzichten biedt en laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om vast te houden aan een voornemen (ook al is dat niet eenvoudig).

Ik wil je in dit artikel meenemen in de evolutionaire psychologie en uitleggen waarom wij denken dat jij er baat bij kan hebben om er ook meer over te leren. Dat doe ik aan de hand van een persoonlijk voorbeeld rondom mijn eigen smartphone-gebruik.

Mijn eerste artikel heb ik geschreven via LinkedIn. Je kunt de rest van dit artikel hier vinden.

Gepubliceerd: 13 november 2018

Auteur: Rutger Balm

Rutger is actief als gedragspsycholoog, trainer en coach bij de Balm academie.

Over mij
2018-11-22T17:39:45+00:00

Plaats een reactie