Over Marcel2018-11-12T15:35:48+00:00

Over Marcel Balm

Marcel is oprichter en eigenaar van de Balm academie. Hij wordt gezien als visionair en kwartiermaker. Met de Balm academie wil hij handen en voeten geven aan zijn filosofie: cultuurverandering van onderaf. Hij gelooft dat elke organisatie een optelsom is van individuen. Wanneer je als organisatie duurzaam wilt veranderen, zal je er volgens hem voor moeten zorgen dat elke individuele medewerker in staat is om te veranderen. Als oefentherapeut Mensendieck heeft hij 4000 patiënten geholpen in hun veranderproces en heeft hij ervaren hoe lastig het is om een duurzame individuele gedragsverandering plaats te laten vinden.  

Vaak heeft Marcel gezien dat er voor de individuele medewerker wordt bepaald hoe hij of zij zal gaan veranderen. Een medewerker in beweging krijgen, is een kwestie van het raken van de juiste snaar en de juiste manier van faciliteren. Hij gelooft dat elk individu meer eigen regie wilt, vitaliter in het leven wil staan en het liefst op een prettige manier samenwerkt met collega’s. Door een medewerker zelf te laten werken aan wat voor hem of haar belangrijk is, gelooft hij dat zowel de organisatie als het individu wint.  

Marcel begeleidt organisaties bij het werken aan een cultuur van gezond en veilig werken. Hij organiseert aandacht voor de balans tussen beter, gezond en waardevol werk. Dat doet hij als facilitator, procesmanager, adviseur, opleider, trainer en coach. 

Naast de Balm academie 

Marcel is vanaf 1 januari 2018 vanuit een partnership actief voor AWVN (Algemene Werkgevers Vereniging Nederland) als adviseur arbeidsveiligheid, gezondheid en vitaliteit.

Bovendien is Marcel redacteur en auteur van het Handboek Arbeid & Gezondheid. De derde editie verschijnt in januari 2019 bij Bohn Stafleu Van Loghum. 

Voorafgaande aan de Balm academie 

Marcel is zijn carrière begonnen als oefentherapeut Mensendieck. Sleutelbegrippen van mevrouw Mensendieck zijn bewustwording en zelfwerkzaamheid. Haar slogan ‘It’s up to you’ vormt de rode draad van de loopbaan van Marcel. Als oefentherapeut Mensendieck heeft hij van dichtbij het proces van individuele gedragsverandering meegemaakt. Hierna heeft hij Bewegingswetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Van 1990 tot 2002 is Marcel twaalf jaar werkzaam geweest bij de Docentenopleiding van de Vrije Universiteit. Daar heeft hij docenten opgeleid voor het HBO en onderwijsprogramma’s ontworpen. Hij werkte als docent, in company trainer en opleidingsadviseur. In 2000 heeft hij het studieboek ‘Gezond bewegen kun je leren’ geschreven voor het HBO. In het boek staat individuele gedragsverandering en gedragsbeïnvloeding centraal. Het boek is voorzien van het gedragsmodel Balm, dat tot op heden nog steeds wordt gebruikt. De herziene tweede druk verscheen in 2010.  

Van 2002 tot 2016 was Marcel mede-eigenaar van vhp ergonomie, vhp opleidingen en vhp human performance. Hij heeft gefunctioneerd als opleidingsadviseur, trainer en organisator van evenementen. Veel projecten heeft hij uitgevoerd als senior adviseur op de thema’s Duurzame Inzetbaarheid en Gezond en Veilig werken. Tijdens zijn werkzaamheden lag zijn focus steeds op gedrag en cultuur. Intern heeft hij gefunctioneerd als directeur en MT-lid. Marcel heeft opdrachten uitgevoerd voor onder andere Heineken, Bolletje en VBZ (Vereniging Bakkerij- en Zoetwarenindustrie). Daarnaast is hij mede grondlegger van het VBZ-Vignet Arbeidsveiligheid in de zoetwarenindustrie.