Over Marcel2019-04-03T09:10:37+00:00

Over Marcel Balm

Met de Balm academie wil ik handen en voeten geven aan mijn filosofie: cultuurverandering van onderaf. Ik geloof erin dat elke organisatie een optelsom is van individuen. Als je als organisatie duurzaam wilt veranderen – op welk gebied dan ook – dan is het van belang dat je elke individuele medewerker in staat stelt om te veranderen. Als oefentherapeut Mensendieck heb ik 4000 patiënten geholpen in hun veranderproces en heb ik ervaren hoe lastig het is om een duurzame individuele gedragsverandering plaats te laten vinden.  

Vaak heeft Marcel gezien dat er voor de individuele medewerker wordt bepaald hoe hij of zij zal gaan veranderen. Een medewerker in beweging krijgen, is een kwestie van het raken van de juiste snaar en de juiste manier van faciliteren. Hij gelooft dat elk individu meer eigen regie wil, vitaliter in het leven wil staan en op een prettige manier samenwerkt met collega’s. Door een medewerker zelf te laten werken aan wat voor hem of haar belangrijk is, gelooft hij dat zowel de organisatie als het individu wint.  

Marcel begeleidt organisaties bij het werken aan een cultuur van gezond en veilig werken. Hij organiseert aandacht voor de balans tussen beter, gezond en waardevol werk. Dat doet hij als facilitator, procesmanager, adviseur, opleider, trainer en coach. 

Mijn achtergrond

Ik ben mijn carrière begonnen als oefentherapeut Mensendieck. Sleutelbegrippen van mevrouw Mensendieck zijn bewustwording en zelfwerkzaamheid. Haar slogan ‘It’s up to you’ vormt de rode draad van mijn loopbaan. Als oefentherapeut Mensendieck heb ik van dichtbij het proces van individuele gedragsverandering meegemaakt. Hierna heb ik Bewegingswetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Van 1990 tot 2002 ben ik twaalf jaar werkzaam geweest bij de Docentenopleiding van de Vrije Universiteit. Daar heb ik docenten opgeleid voor het HBO en onderwijsprogramma’s ontworpen. Ik werkte als docent, incompany trainer en opleidingsadviseur. In 2000 heb ik het studieboek ‘Gezond bewegen kun je leren’ geschreven voor het HBO. In het boek staat individuele gedragsverandering en gedragsbeïnvloeding centraal. Het boek is voorzien van het gedragsmodel Balm, dat tot op heden nog steeds wordt gebruikt. De herziene tweede druk verscheen in 2010.  

Van 2002 tot 2016 ben ik mede-eigenaar geweest van vhp ergonomie, vhp opleidingen en vhp human performance. Ik heb gefunctioneerd als opleidingsadviseur, trainer en organisator van evenementen. Veel projecten heb ik uitgevoerd als senior adviseur op de thema’s Duurzame Inzetbaarheid en Gezond en Veilig werken. Tijdens mijn werkzaamheden lag mijn focus steeds op gedrag en cultuur. Intern heb ik gefunctioneerd als directeur en MT-lid. Ik heb opdrachten uitgevoerd voor onder andere Heineken, Bolletje en VBZ (Vereniging Bakkerij- en Zoetwarenindustrie). Daarnaast ben ik mede-grondlegger van het VBZ-Vignet Arbeidsveiligheid in de zoetwarenindustrie.

Naast de Balm academie 

Vanaf 1 januari 2018 ben ik vanuit een partnership actief voor AWVN (Algemene Werkgevers Vereniging Nederland) als adviseur arbeidsveiligheid, gezondheid en vitaliteit.

Tot slot ben ik redacteur en auteur van het Handboek Arbeid & Gezondheid. De derde editie verschijnt in januari 2019 bij Bohn Stafleu Van Loghum. 

 

Marcel Balm

Directeur eigenaar van de Balm academie

Meer van Marcel

In 2000 schreef Marcel het boek Gezond bewegen kun je leren voor oefentherapeuten en andere beroepsspecialisten. In het boek beschrijft hij het gedragsmodel Balm voor individuele, beredeneerde gedragsverandering. Oefentherapeuten staan erom bekend dat zij cliënten leren om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun klachten en de vermindering ervan. Inmiddels is er een 2e druk verschenen van het boek in 2010. Het oorspronkelijke boek is tweedehands te vinden op onder andere bol.com.

In februari 2019 kwam het Handboek Arbeid & Gezondheid uit. In dit handboek staat beschreven hoe paramedici en arboprofessionals hun cliënten kunnen ondersteunen bij het arbeidsparticipatieproces. De denkmodellen en onderwerpen die in het handboek worden beschreven, dienen als handvatten voor professionals. Deze uitgebreide herziening bespreekt de rol van professionals in drie praktische contexten: (meer) aan het werk, aan het werk (blijven) en weer aan het werk. Daarvoor wordt in deel 1 het theoretische kader aangeboden. Deel 2 gaat vervolgens in op de praktische kant en geeft onder andere talloze tips, voorbeelden en nuttige adressen.

Gezond bewegen kun je leren
Handboek Arbeid & Gezondheid
Gedragsmodel Balm