Samen werken aan zelfmanagement2019-02-04T14:01:22+00:00

Samen werken aan zelfmanagement

Elk mens staat voor dezelfde uitdagingen. We vinden het lastig om in te schatten wat nou echt belangrijk is in het leven en wat ons gelukkig maakt. We worstelen met verleidingen, verlangens en onhandige impulsen. Veel van ons hebben moeite met ongewenste emoties en zijn gevangen door negatieve gedachten of overtuigingen over zichzelf. Wat we nodig hebben, is meer grip.

Maar hoe maken we een onderscheid tussen wat belangrijk is en wat niet? Wat maakt ons gelukkig, wat is geluk nou eigenlijk en hou verhoudt het zich tot genot, voldoening en tevredenheid? Kunnen we leren om vaker de juiste keuzes te maken en datgene te doen dat we écht belangrijk vinden?

Een antwoord geven op deze vragen – dat is waar deze blog over gaat. In een wereld die complex, onduidelijk en onzeker is, wordt het tijd om zelf het heft in handen te nemen. In deze blog willen we handen en voeten geven aan de ontwikkeling van zelfmanagement. Dat doen we enerzijds omdat we merken dat (bijna) iedereen dezelfde uitdaging heeft. Anderzijds omdat het nog niet zo duidelijk is wat er allemaal een rol speelt bij het succesvol managen van onszelf en hoe we er beter in kunnen worden – denk alleen al aan de eindeloze hoeveelheid zelfhulpboeken die ons allemaal beloven dat het geluk voor het oprapen ligt. Het avontuur dat ik samen wil aangaan, is om zoveel mogelijk beschikbare kennis samen te voegen tot een overzichtelijk geheel. Een geheel dat een ieder van ons kan helpen om beter onszelf te managen en nieuwe, betere uitkomsten te realiseren. Dit kan in de vorm van een verhaal, een computerspel, een strip, noem het maar op. We streven naar een vorm die toegankelijk is voor iedereen; niet alleen de mensen die ervoor gestudeerd hebben of tijd en energie genoeg hebben om zich te verdiepen in het onderwerp. Ik wil je uitnodigen om met ons dit avontuur aan te gaan. Samen met ons oplopen en te kijken waar dit strandt. Een poging wagen om vat te krijgen op wat het betekent om mens te zijn, de grenzen van onze invloed te verkennen en ons afvragen of we überhaupt invloed hebben – en ga zo maar door.

“Het avontuur dat ik samen wil aangaan, is om zoveel mogelijk beschikbare kennis samen te voegen tot een overzichtelijk geheel. Een geheel dat een ieder van ons kan helpen om beter onszelf te managen en nieuwe, betere uitkomsten te realiseren.”

Beginnen we dan helemaal van scratch? Nee, zeker niet! De afgelopen twee jaar heb ik mij uitvoerig verdiept in dit onderwerp. De insteek van de Balm academie is om zoveel mogelijk mensen te helpen grip te krijgen op het leven. Ik ben in die twee jaar ontzettend veel interessante informatie tegengekomen. Alweer bijna een jaar geleden is het overgrote deel van deze kennis gebundeld in een manuscript, genaamd “De olifant en de poortwachter” (mocht je het leuk vinden om die te lezen, stuur ik je met liefde een pdf – mail me dus gerust). Later hebben we diezelfde kennis uitgebreid, verbeterd en praktisch gemaakt in een cursus die “Mijn mammoet en berijder” is gaan heten. Tijdens de eerste edities van die cursus heb ik gemerkt dat deelnemers het onderwerp erg interessant vonden. Keerzijde was dat het lastig is om het geleerde in de praktijk te (blijven) brengen. Als je een training volgt, ben je intensief bezig met het onderwerp. Je spreekt andere deelnemers, hebt bijeenkomsten, opdrachten, borrels en nog veel meer. Eenmaal terug in de realiteit zakt het geleerde al snel weg. Het is nou eenmaal lastig om datgene dat je leert ook daadwerkelijk toe te passen. Daar komt bij dat het enige tijd duurt voordat gedrag automatisch wordt (een gewoonte) en we zodoende structureel nieuwe uitkomsten bereiken. Doordat we niet lang genoeg met het onderwerp bezig zijn, zakt het weg, verandert ons gedrag niet en houden we zodoende dezelfde uitkomsten.

Door continu nieuwe informatie te krijgen over het onderwerp, oefeningen mee te krijgen voor thuis en opmerkingen en bevindingen te lezen van andere personen, blijf je bezig met het ontwikkelen van zelfmanagent en is de kans op gedragsverandering veel groter.

In onze blog vind ik de volgende dingen belangrijk:

  1. Humor, mildheid en compassie. Dit worden geen zwaarmoedige stukken tekst. Ik ga je niet vertellen dat je dingen fout doet en anders moet doen. We streven altijd naar acceptatie en zelfcompassie. Een positieve en optimistische houding maakt het allemaal wat mooier, geloven wij!
  2. Kwetsbaarheid en openheid. Ik ben zelf een enorm fan van schrijvers die zichzelf kwetsbaar opstellen en ik hanteer dezelfde strategie. Ik zal (meermaals) beschrijven hoe ik het zelf verkeerd aanpakte en welke lessen ik heb geleerd. Daar komt bij dat ik zelf de waarheid rondom zelfmanagement ook niet in pacht heb, dus laat ik niet gaan doen alsof dat wel zo is.
  3. Een wetenschappelijke benadering. Voor mijn visie en kijk op gedrag en zelfmanagement maak ik gebruik van wetenschappelijk onderbouwde boeken en artikelen. Dat wil zeker niet zeggen dat alles wat ik vertel klopt. Het vergroot wel de kans dat datgene dat gedeeld wordt klopt en dat de aangeboden strategieën werken.
  4. De evolutietheorie. Mijn benadering is voor een groot gedeelte gebaseerd op de evolutietheorie. Dat betekent dat ik erin geloof dat de mens, net als alle andere dieren, zich heeft aangepast om succesvol om te gaan met de uitdagingen van de omgeving.

Ik hoop dat je, net als ik, geniet van alles wat hier gedeeld en besproken zal worden.

15 november 2018, Rutger

Wil jij op de hoogte blijven van onze blog? Meld je aan!