Over Rutger Balm

Ik geloof net als mijn vader in een wereld waarin we goed voor elkaar zorgen, we iedere dag fluitend naar ons werk gaan en we allemaal gezond, veilig en voldaan weer thuiskomen. Dat is zeker niet vanzelfsprekend in de huidige maatschappij. Onze keuzes worden voornamelijk bepaald door verleidingen, verlangens, sociale druk, hoge verwachtingen en ga zo maar door. Deze veelal onbewuste motivaties maken het al erg lastig om goed voor onszelf te zorgen – laat staan voor een ander. Ik geloof dat het succesvol managen van onszelf én het rekening houden met anderen, begint bij een goede regulatie van onze emoties en ons gedrag.

Met veel enthousiasme ben ik op zoek gegaan naar een antwoord dat niet alleen mijzelf, maar ook vele anderen om mij heen zou kunnen helpen om deze uitdaging te tackelen. Wat ik heb gevonden, doet me geloven dat een ieder, jong of oud, alles zelf in huis heeft om zijn of haar leven positief te beïnvloeden. Door beter te leren wat het betekent om mens te zijn, hoe gedrag precies werkt en welke strategieën goed werken om nieuwe of betere keuzes te maken, ben je toegerust om jezelf te managen én voor anderen om je heen te zorgen. Zodoende kunnen we samen werken aan een mooiere toekomst.

Mijn achtergrond

Ik heb in 2015 de Bachelor Psychologie afgerond aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ik in Nijmegen aan de Radboud Universiteit de master Gedragsverandering hebt gevolgd. Tijdens mijn stageperiode, die ik op het prachtige Mauritius in Afrika heb gelopen, leerde ik twee dingen: ten eerste dat onderzoeksresultaten gemakkelijk worden beïnvloed door onvoorspelbare gebeurtenissen (zoals een plotseling georganiseerd muziekfestival). Daarnaast leerde ik dat wanneer mijn overprikkeling afneemt en ik goed voor mijzelf zorg, ik plotseling veel gemakkelijker goede keuzes maak. Dit was een moment waarop ik besloot: ik wil anderen leren dit traject te doorlopen. De Balm academie biedt mij een ideaal platform om mensen de juiste strategieën te leren om goed voor zichzelf te zorgen. Zodoende zullen ze meer  grip krijgen op de keuzes die ze maken en hun gedrag, iets wat elke organisatie ten goede komt.

Meer over mij

Naast mijn baan als gedragspsycholoog bij de Balm academie voetbal ik, zowel op het veld als in de zaal. Net als in mijn beroep, dien ik graag anderen in het veld, een stofzuiger op het middenveld noemen ze dat wel. Naast sporten houd ik erg van puzzelen, ben ik dol op bordspelletjes en lees ik graag. De boeken van Nicholas Carr over de invloed van automatisering op ons brein en ons gedrag vind ik erg interessant. Tot slot ben ik fan van de schrijfster Robin Hobb; The Farseer Trilogy is echt een aanrader.

Rutger Balm

Gedragspsycholoog, trainer en coach

CV Rutger Balm

Meer van Rutger

Onder de vleugels van de Balm academie heb ik mijn eigen website, rutgerbalm.nl. Op deze website schrijf ik over mijn persoonlijke ervaringen over het maken van keuzes en het reguleren van mijn emoties en mijn gedrag. Benieuwd? Neem gerust een kijkje.

Ik heb de cursus ‘Mijn mammoet en berijder’ ontwikkeld waarin deelnemers leren om leidend te zijn in eigen gedrag. Dat betekent dat ze in een gegeven moment zelf bepalen hoe ze zich gedragen en ze zich niet laten leiden door willekeurige gedachten, tegenstrijdige motivaties of plotselinge impulsen. Dit stelt deelnemers in staat om keuzes te maken die bij ze passen.

De laatste maanden ben ik begonnen met het bloggen over zelfmanagement. Het doel ervan is om de vele verschillende facetten van zelfmanagement met elkaar te verbinden en het zo een logisch, eenduidig verhaal te maken. Meer weten? Klik dan op de knop hiernaast!

rutgerbalm.nl
Cursus mijn mammoet en berijder
Blog zelfmanagement